Dit grote gebied begint ten zuidoosten van Lissabon aan de overzijde van de rivier de Taag terwijl in het centrum de rivier de Sado stroomt. Het wijnbouwgebied strekt zich uit van Lissabon langs de westkust naar het zuiden. Het klimaat is mediterraan met warme zomers en weinig regen.
Men treft verschillende bodemsoorten aan in terras do sado: klei en zand.

Subregio’s

  • Palmela is een D.O. ten oosten van Lissabon en D.O.C. sinds 1990 en behoort tot de wijnstreek Península de Setúbal. Eén van de nieuwe kwaliteitsstreken van het land. In de Palmela worden rode kruidige en peperige wijnen geproduceerd van de Castelãodruif, witte gastronomische wijnen van Arinto, Antão Vaz, Fernão Píres, Moscatel (droog) en soms gebruikt men wat Chardonnay en Viognier. Daarnaast rosé van meestal ²muskaatwijnen.
    Kwaliteitsproducenten zijn o.a. Casa Ermelinda Freitas en de coöperatie van Pegões.
  • De D.O.C. Moscatel de Setúbal brengt een zoete muskaatwijn voort gemaakt van Moscatel (d'Alexandrië) of Moscatel Roxo. Gemaakt volgens dezelfde methode als port. Na het toevoegen van alcohol aan de most, laat men de velletjes van de druiven trekken in de most, zodat de wijn de volledige aroma’s van de druif opneemt.

De wijnen rijpen 0 tot meerdere jaren op vat (meestal oude Cognac of Armagnac vaten), alvorens te bottelen.De Moscatel gemaakt van de Moscatel Roxo krijgt in de loop der jaren een donkerbruine kleur en kan in sommige gevallen decennia (tot wel 70-80 jaar) op fust