Deze regio ligt In het afgelegen noordoosten van Portugal en wordt afgesneden van de kust door een reeks bergketens, Tras-os-Montes is wild, hoge land, arm en onproductieve bodems, graniet hier en daar met de oneven patch van leisteen.

Er heerst een extreem landklimaat met lange hete zomers, gevolgd dor lange, ijzige winters.  

Deelgebieden

 • Chaves
  Deze regio, die centraal gelegen is, was aanvankelijk een aparte Indicação de Proveniencia Regulamentada (IPR) regio, maar in 2006, werd het een van de drie deelgebieden van de Trás-os-Montes DOC, die de hogere Denominação de Origem Controlada (DOC)-status heeft. De naam kan nog steeds samen worden aangeduid met die van Trás-os-Montes, als Trás-os-Montes-Chaves. De regio ligt langs de riviver Tamega.
  De belangrjkste druivenvarieteiten hier zijn Bastardo, Boal, Codega, Gouveio, Malvasia Fina, Tinta Carvalha and Tinta Amarela
 • Valpaços
  Deze subregio, centraal gelegen, is gelegen rond de stad Miranda do Douro in de noord-oostelijke hoek van Portuga, grenzend aan Spanje. De regio was aanvankelijk een aparte Indicação de Proveniencia Regulamentada (IPR) regio, maar in 2006, werd het een van de drie deelgebieden van de Trás-os-Montes DOC, die de hogere Denominação de Origem Controlada (DOC)-status heeft.
  De naam kan nog steeds samen worden aangeduid met die van Trás-os-Montes, als Trás-os-Montes-Planalto Mirandês.
  Er wordt volle, rode en witte wijnen geproduceerd.
 • Planalto Mirandês
  Deze subregio, is gelegen aan de Serra do Mogadouro, in het zuidosten, grenzend ana Spanje rond de stad Valpaços, aan de Tua rivier in de regio Trás-os-Montes e Alto Douro. De regio was aanvankelijk een aparte Indicação de Proveniencia Regulamentada (IPR) regio, maar in 2006, werd het een van de drie deelgebieden van de Trás-os-Montes DOC, De naam kan nog steeds samen worden aangeduid met die van Trás-os-Montes, als Trás-os-Montes-Valpaços. Er worden vooral licht mousserende rosewijnen geproduceerd
  De belangrijkste druiven hier zijn Bastardo, Boal, Codega, Cornifesto, Fernao Pires, Gouveio, Malvasia Fina, Mourisco Tinto, Rabo de Ovelha, Tempranillo, Tinta Amarela, Tinta Carvalha, Touriga Francesa enTouriga Nacional.