Dit zijn likeurwijnen gemaakt van overrijpe druiven, waarvan de gebruikte trossen zorgvuldig geselecteerdig worden zodanig dat slechts de mooiste druiven gebruikt worden.
Deze druiven worden alvorens ze in wijn worden omgezet gedurende min. 6 weken op stro gelegd waardoor ze een deel van hun water verliezen en vooral uit suikers bestaan. Dit proces wordt passerillage genoemd. Het doel hiervan is om een natuurlijke concentratie van druiven te verkrijgen. De druiven worden opgeslagen in niet verwarmde stallen.
Tussen kerstmis en eind februari wordt na de pressura van de uitgedroogde druiven 15 tot 18 l mout per 100 kg druiven bekomen.
Door de langzame gisting bekomt men een natuurlijke zachte wijn die tussen de 14,5 en 17% alcohol bevat.
Ten slotte wordt hij 3 jaar op kleine vaten gelagerd om zo zijn typische aroma's te ontwikkelen.

De wijnen worden uitsluitend in halve flessen verkocht en geproduceerd uit assemblag van de verschillende druivensoorten uit de Jura.

Dit type wijn is te vinden onder de A.O.C: Côtes du Jura, Arbois, l'Etoile

Het basisrendement van de Vin de Paille is vastgelegd op 20 hl/ha