De D.O. Vinos de Madrid ligt inin Castilla-La Mancha en omvat13000 ha wijngaarden. De herkomstbenaming werd gecreëerd in 1990 en ligt ten westen, zuiden en oosten van de stad Madrid in de provincie Madrid en omwat 54 gemeenten onderverdeeld in 3 subzones die elk een verschillende type wijn produceren

Arganda

Dit is de grootste sub-zone, meest oostelijke zone, omvat ±50% van de wijnstokken en 26 gemeenten. De bodem bestaat er hoofdzakelijk uit klei en kalk op een granieten ondergrond. Hier heeft men het minste neerslag. Hier vindt men de beste, witte wijnen.  Verder vindt men ook jonge rode wijnen en sporadisch crianza of reserva wijnen

Druivenvariëteiten

  • Blauw
    Tempranillo (belangrijkste), aangevuld met Cabernet Sauvignon, Garnacha, Merlot en  Syrah
  • Wit
    • Belangrijkste: Airen en Malvar
    • Toegestaan: Albillo, Moscatel, Parellada, Torrontés, en Viura/Macabeo

Navalcernero

Dit is de kleinste van de 3 subzones en omvat 15% van de wijnstokken, met een ondergrond van klei.
Hier vindt men hoofzakelijk jonge rode rode wijnen

Druivenvariëteiten

  • Blauw
    • Belangrijkste: Garnacha
    • Toegestaan: Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Merlot en Syrah
  • Wit
    • Belangrijkste: Malvar,
    • Toegestaan: Airén, Albillo, Moscatel, Parellada, Torrontés, en Viura/Macabe

San Martin

Hier vindt men de meest klassieke wijnen uit de Vinos de Madrid. In het zuidwesten, nabij de Sierra de Gerod, omvat 35% van de wijnstokken. Er is een rijkere donkere bodem. Hier valt de meeste neerslag door de invloed van de bergen
Er worden vooral zware, alcoholrijke melanges geproduceerdwaarvan het overgrote deel  Garnacha is.
Er heerst een continentaal klimaat met lange, hete zomers en koude winters. Het aantal neerslag is afhankelijk van de subzone maar algemeen gesproken is deze schaars en voornamelijk in de lente en de herfst. 
De bodemstructuur varieert van grof zand over klei tot graniet.

Druivenvariëteiten

  • Blauw
    • Belangrijkste: Garnacha 
    • Toegestaan: Airén, Moscatel, Parellada, Torrontés and Viura/Macabeo 
  • Wit
  • Belangrijkste: Albillo
  • Toegestaan:  Airén, Moscatel, Parellada, Torrontés en Viura/Macabeo

Wijntypes en alcoholgehaltes 

  • Wit: Min 10-11%, max. 15%
  • Rosé:  Min 11-11,5 %, maX. 15%
  • Rood:  Min 11-11,5%, max. 15%
  • Vino Joven
    Benaming voor alle witte, rosé en rode wijnen die gedurende min. 2 jaar verouderd zijn en min. 6 maanden gerijpt op houten vaten.
  • Crianza: 6 maanden op eiken vaten, op de markt 2 jaar na productiejaar
  • Reserva: 12 maanden op eiken vaten, op de markt 3 jaar na productiejaar
  • Gran Reserva: 24 maanden op eiken vaten, op de markt 5 jaar na productiejaar
  • Sobremadre: Min. 11,5% - max. 15%
    Witte en rode wijnen die door een bijzondere bereidingswijze, al koolzuurgas bevatten die endogeen geproduceerd, uit de eigen most 
  • Espumoso: Min. 11,5% - max. 15% (Mousserende wijnen)