Dit is een wijnstreek in het noorden van Portugal, rond de steden Braga en Viana do Castelo en eindigend in Porto. Het is veruit de grootste D.O.C. van Portugal en omvat de meest gekende Portugese wijnen na de portwijnen.

Subregio's

In de Vinho Verde vindt men 9 subregio’s die genoemd zijn naar steden of rivieren

  1. Amarente: Amarante, Marco de Canaveses
  2. Ave: Fafe, Santo Tirso, Vila Nova de Famalicão, Vieira do Minho, Póvoa de Lanhoso
  3. Basto: Celorico de Basto, Cabeceiras de Basto, Mondim de Basto, Ribeira de Pena
  4. Baião: Baião, Paredes
  5. Cávado: Esposende, Braga, Barcelos, Vila Verde, Amares, Guimarães
  6. Lima: Viana do Castelo, Ponte de Lima, Ponte de Barca, Arcos de Valdevez
  7. Monção: Moncão, Melgaço
  8. Paiva: Castelo de Paiva
  9. Sousa: Penafiel, Lousada, Felgueiras, Paços de Ferreira

De buitenste grenzen van zowel de " Vinho Regional " Minho en DOC Vinho Verde zijn identiek, en strekt zich uit van de rivier Minho in het noorden, die de grens vormt met Spanje. de stad van Porto (Porto )

Het zuiden van de streek is gelegen aan de oevers van de Rio Douro; De Atlantische Oceaan zorgt er voor een gematigd klimaat met overvloedige regenval. De bodem bestaat uit graniet met, aan de oppervlakte, zand en humus.
Uit de Vinho Verde komt evenveel rode wijn als witte (Alvarinho, Loureiro , Trajadura , Avesso en Pederna).

De benaming verwijst niet naar de groene schjin, die de wijn heeft, maar naar het feit dat de groen oogst vroeg in de zomer plaatsvindt en de wjinen jong op de markt komend.

De wijnen zijn licht mousserend en bij de goedkopere versies wordt er koolzuur toegevoegd. Bij de betere wijnen wordt het koolzuur bereikt door malolatische gisting waar het wrange appelzuur omgezet wordt in melkzuur. De wijnen hebben een hoog zuurgehalte en zijn zeer fris in de mond.

De witte wijnen worden meestal bekomen door assemblages, die verschillen van regio tot regio, doch zijn steeds verfrissend, vinnig en laag in alcohol (wettelijk minimum is 8%). Naast de Alvarinho worden de beste Vinho Verdes gemaakt als cépage met name Loureiro en Trajadura. Uitzondering zijn de wijnen van de Alvarinho, die minstens 11,5% alc. moeten hebben. De rode wijnen zijn dikwijls wrang, doch steeds droog en mousserend. Ze worden zelden uitgevoerd.
Beste Alvarinho's zijn van Deu la Deu, Palacio de Brejueira en Adega de Monçao

vinhoverde