Deze gerenommeerd en typische Jura wijn werd reeds geproduceerd in 1774. Het is een zeer droge wijn met een uitgesproken notensmaak. De wijnen worden algemeen beschouwd als een de beste wijnen ter wereld.

Hij wordt gemaakt vande Savagnindruif en wordt gedurende 6 jaar en 3 maanden bewaard in vaten (de vaten worden na verdamping van de wijn afgesloten om oxydatie te voorkomen) waardoor er boven de wijn een wit gistvelletje ontstaat, dit wordt ook sluier genoemd. Deze zorgt vor de karakteristieke goudgele kleur.

Een bekende soort is de A.O.C. Château-Chalon. Ondanks wat zijn naam doet vermoeden is dit geen kasteel maar de naam van een dorpje met omliggende wijngaarden.

Er is echter ook Vin Jaune uit de A.O.C's: Arbois, L'Etoile, Côte de Jura

De wijn is het best te vergelijken met een goede droge Sherry, maar met een natuurlijk alcoholgehalte van 12-14%.

Het zijn zeldzame en bijgevolg dure wijnen die verkocht worden in typische en tegelijkertijd ook speciale flessen van 62 cl. Dit type flessen heten Clavelinn