• Vinhos verdes (jonge en snel drinkbare wijnen)
  • Vinhos maduros (oudere wijnen met bepaalde opslagduur)
  • Vinhos generosos (met alcohol versterkte wijnen als Port, Madera, Carcavelos en Moscatel de Setúbal)
  • Vinhos tintos (rode wijnen)
  • Vinhos brancos (witte wijnen)
  • Vinhos rosados (rosé)
  • Vinhos de consumo (eenvoudige tafelwijn)
  • Vinhos espumosos
  • Vinhos epumantes (mousserende wijnen)
  • “Garrafeira” (afkomstig van 1 uitstekend oogstjaar met 1% meer alcohol dan voorgeschreven door de D.O.C. het zijn goede wijnen die beperkt geproduceerd wordt en vaak afkomstig van één quinta (château).
    De rode wijnen worden lang opgeslagen en vertonen geen depot in de fles. Ze moeten min. 18 maanden op fust opgeslagen worden gevolgd door min. 1 jaar op fles. Voor witte wijnen gelden volgende regels: min. 6 maanden op fust gevolgd door 6 maanden op fles.
    De rijping van garrafeira's duurt meestal veel langer (tot zelfs tien jaar) dan is voorgeschreven.
  • Reserva:
    wijnen van één goed oogstjaar en min. 1 jaar op fust en 1 jaar op fles rijpen. Alcoholgehalte moet min. 0,5% hoger zijn dan voorgeschreven