Druivensoort Kenmerken

Auxerrois
 

Iets vollere, minder zure versie van Pinot Blanc, die ruim aangeplant is in de Alsace en er vermengd wordt met Pinot Blanc. In Luxemburg gekoesterd omwille van zijn lage zuurtegehalte
Chardonnay Is ontegensprekelijk een van de belangrijkste druivenrassen. Oorspronkelijk afkomstig uit Bourgogne. In eigen streek komt de naam weinig voor op de flessen. In Chablis, Meursault, Montrachet en andere Bourgognes worden bijna uitsluitend Chardonnay gebruikt. Geeft een volle wijn, in koudere streken is hij frisser.
Chenin Blanc Vanuit Frankrijk verkastte de druif naar Zuid-Afrika en Australië. In Frankrijk vooral gebruikt langs de Loire waar het naast Sauvignon-Blanc de belangrijkste druif is. Geeft een lichte zure wijn met aan noten en meloen denkende geur
Colombard Ruim aangeplante wijnstok in de Cognac, Côtes de Gascogne en Charentes, die neutrale verfissende wijn oplevert. In Californië wordt hij French Colombard genoemd. Het zijn fruitige verfrissende wijnen die vlug op dronk zijn. De druif is erg gevoelig voor meeldauw (wit of grijze schimmel).
Grauburgunder (Ruländer, Pinot Grigio, Pinot Gris)
 
Rülander en Graubungunder zijn in feite identiek, maar bij Rülander wordt veeleer aan zoete wijn gedacht en bij Graubungunder worden de druiven vroeger geoogst om een frissere wijn te bekomen. In Frankrijk vooral te vinden in de Elzas, destijds onder de naam Tokay d'Alsace
Grüner Veltiner
 
Komt vooral in Oostenrijk voor, waar hij veruit de belangrijkste variëteit is. De Veltiner komt ook voor inTjechië en Hongarije maar is daar niet zo kwaliteitsvol. In Oostenrijk komt de beste wijn van langs de Donau.In de Wachau, het Kremstal en Kamptal kan hij hoge toppen scheren en qua kwaliteit concurreren met de grote Chardonnay uit Bourgogne
Gutedel (Chasselas)
 
Reeds 2000 v. Chr kwam deze druif voor aan de Midden-Nijl in de vruchtbare oase El Fayum. Dit kan achterhaald worden door wandschilderijen in koningsgraven waarop het blad zeer herkenbaar is. In Zuid-Baden wordt de druif sinds 200 jaar geproduceerd en is daar de belangrijkste druif. De wijn is matig zuur en geschikt als aperitief.
In Zwitserland is de Chasselas belangrijker, waar het de belangrijkste druif is in diverse regio's en dit onder verschillende benamingnen: Fendant (Wallis), Dorin (Vaud) en Perlan (Genève). Daar ondergaat hij meestal een 2e gisting waardoor de wijn licht parelend is.
Marsanne Is een belangrijke maar niet erg verspreide druif in de Rhône vallei in Frankrijk en in toenemende mate in de Languedoc-Rousillon. Geeft een vrij alcoholische wijn met goede bewaarmogelijkheden. Komt pas na enkele jaren goed op dronk. Meestal gemengd met andere rassen
 Müller-Thurgau (Rivaner)
 
 Waarschijnlijk de oudste kruising ter wereld. Naam is ontleed aan de kweker Hermann Müller in het Zwitserse kanton Thurgau die in 1882 in een onderzoeksinstituut in Geissenheim (Rheingau) een mutatie uitvoerde.Oorspronkelijk werd gedacht dat het een kruising tussen Riesling en Silvaner was maar nu is gebleken dat het een mutatie van Riesling en Gütedel was.
Was lange tijd de belangrijkste druivensoort in Duitsland maar dit is niet langer zo. Alleen in Franken is de druif nog erg belangrijk. Komt ook voor in Oostenrijk en in het oosten van Zwitserland.
De druif is synoniem voor betrouwbare opbrenst en wanneer er niet stevig gesnoeid wordt is het een alledaagse wijn met een lich muskaataccent. Bij gereduceerde opbrengst levert hij duidelijk betere wijn
Muskateller Zeer oud ras en zeer aromatische druif met wisselende opbrengsten en stelt hoge eisen qua bodem en klimaat wat de matige verspreiding verklaart.. Wordt vooral in het Middellandse-Zee gebied gekweekt waar hij ook Moscato en Muscat genoemd wordt. Heeft diverse variëteiten. De klassieke gele muskatteller heeft een aroma van pistache en muskaat. De wijn is zeer lang houdbaar. Het kan droge wijnen maar ook zeer zoete wijnen opleveren. De druif vormt de basis van Moscati d'Asti uit Piëmonte. De beste resultaten zijn te vinden in Pfaltz, Baden (Duitsland), Stiermarken (Oostenrijk) en Slovenië
Riesling  De kwaliteit van deze wijnen kan variëren van het drinken niet waard tot zeer goed. De wijn is zuur, fruitig en zeer lang te bewaren. De producent is de belangrijkste factor voor wat betreft de kwaltieit. De beste Rieslings vindt men langs de Moezel, in Rheingau, Mittel-Rhein en langs de Nahe (Duitsland). Er zijn ook prachtige exemplaren te vinden in de Alsace (Frankrijk) en in Wachau (Oostenrijk).
Sauvignon-Blanc Een goede Sauvignon-Blanc wijn heeft een apart aroma. Het kan een prachtige licte aperitiefwijn zijn, maar hij kan ook vollere wijn met meer body zijn. De wijn is niet zo zuur als de Riesling. Prachtige wijnen zijn te vinden langs de Loire (Sancerre en Pouilly-Fumé), in Noord-Italië (Zuid-Tirol, Trentino), Oostenrijk en in Nieuw-Zeeland
Scheurebe Is de waardevolste van de vele mutaties die in de loop van de 20ste eeuw in Duitsland ontstonden. Georg Schreu creëerde de druif in 1916 te Alzey (Worms- Pfaltz). Men vermoed dat het om een kruising gaat tussen Silvaner en Riesling gaat. De druif moet een hoog suikergehalte hebben, minimum Spätlese om goede wijnen op te leveren. Het resultaat is dan een fruitige, lang houdbare wijn. De beste wijnen vindt men in Duitsland in de Pflalz en Rheinhessen. Ook in Oostenrijk behaalt men goede resultaten met deze druif, zij het onder de oude naam Sämling 88.
Sémillon Vooral in Bordeaux gebruikt, vaak in combinatie met Sauvignon en vooral bij zoetere wijnen zoals Sauternes. De wijnen zijn geurig, met noot- en kruidnagelaroma's en zijn zeer geschikt om op vat te bewaren en is lang houdbaar.
Silvaner Kwam in de 17e eeuw vanuit Oostenrijk naar Duitsland en werd daardoor lange tijd Osterreicher genoemd. In de jaren 60 was het de belangrijkste druif in Duitsland maar verloor hoe langer hoe meer terrein aan de nieuwere, qua opbrengst, betrouwbaardere rassen. De jongste jaren probeert men de Silvaner weer naar de voorgrond te brengen. In Oostenrijk is de druif volledig verdwenen
Traminer (Gewürztraminer)
 
De Traminer en Gewürztraminer zijn bijna niet van elkaar te onderscheiden en zijn beiden een stokoud ras. De Traminer stelt hoge eisen aan bodem en klimaat. De wijn kan stevig zijn qua alcohol, is aangenaam van smaakt met weinig zuren. De betere types zijn elegant met vele nuances met een typische rozengeu. De exacte herkomst is onduidelijk. De naam is ontleend aan het dorp Tramin in Zuid-Tirol waar hij prachtige resultaten oplevert. Ook uitstekende Traminer wijnen zijn te vinden in Baden, Pfaltz (Duitsland), Alsace (Frankrijk) en Oostenrijk
Ugni Blanc (Trebbiano)
 
Dit is van Toscaanse origine en geeft goede rendementen en fruitige niet lang houdbare wijn op. Ugni Blanc heeft vele andere namen in Italië en Frankrijk.
Het is dan ook de meest aangeplant witte wijn druif in Frankrijk die vooral in de Bordeaux- streek, Languedoc-Roussilon, Provence en Corsica gebruikt wordt. Andere namen in Frankrijk voor deze druif zijn Clairette Patrouille, Clairette de Vence, Rossola (Corsica). Het is ook de belangrijkste druif voor Cognac en Armagnac zij het onder de naam St-Emilion (niet te verwarren met de wijn uit Bordeaux). Ook voor Floc de Gascogne wordt de druif gebruikt.
In Italië is de Trebbiano goed voor 1/3 van alle witte wijnen. Ze komt voor in meer dan 80 DOC’s waarvan 6 met hun eigen naam: Trebbiano d'Abruzzo, Trebbiano di Aprilia,  Trebbiano di arborea, Trebbiano di Capriano del Colle, Trebbiano di Romagna en Trebbiano Val Trebbia dei Colli Piacentini. De beste blends komen uit Umbrië die een lokale kloon Procanico gebruiken voor de witte Oriveto.
In Portugal en Bulgarije is de druif gekend als Thalia.
Italianen brachten het ras naar Californië en Canada,
In 1832 bracht James Busby de druif naar Australië, daar heet ze “White Hermitage”. De meeste plantages zijn te vinden in New South Wales en Zuid-Australie waar het merendeels gebruikt wordt om brandy te maken en om te mengen met andere druiven in tafelwijnen.
Viognier Is een moeilijk te verbouwen druif. De bodem moet kalkrijke graniet bevatten. Wordt vooral op hellingen met terrasbouw geteeld. De wijnen zijn goudgeel van kleur. Voor het begin van de jaren 90 was deze druif uitsluitend te vinden in de Rhönestreek (Condrieu, Côte Rotie), maar sindsdien wordt ze ook aangeplant in de Languedoc-Rousillon, Ardèche, Provence en Pays du Gard in Frankrijk. Is ook vaak te vinden bij de Nieuwe Wereld wijnen (Chili, Zuid-Afrika, Australië, Californië).
 Weissburgunder (Pinot Blanc)
 
Stond lang in de schaduw van de Chardonnay waarmee hij niet zelden verward werd. In de tijd dat Chardonnay niet officieel erkend was in Duitsland werd de Chardonnay soms toch aangeplant als Weissburgunder ondanks de duidelijk verschillende smaak. De wijn kan een heel fijn aroma hebben en is niet zo vol van smaak. De beste wijnen vindt men in Pfaltz, Baden en Rheinhessen (Duitsland), Ook in Oostenrijk (Pinot Blanc) en in Zuid-Tirol (Pinot Blanco) zijn er goede wijnen te vinden