Württemberg ligt in het zuiden van Duitsland, tussen Reutlingen en Bad Mergentheim; centra in Stuttgart en Heilbronn. en is het 4e grootste Duitse wijnbouwgebied. Van Taubergrund tot Albstrauf strekt de regio zich uit. Wijnbouw wordt bedreven langs de Neckar en ook in de beschutte dalen van zijrivieren als Rems, Enz, Kocher, Jagst en Tauber, alsmede aan het Bodenmeer. Kern van het gebied is het district Württembergisches Unterland aan de Midden-Neckar. Zuidelijk daarvan sluit het district Remstal-Stuttgart aan, met een hoog aandeel waardevolle steile hellingen.
Wijnboeren bebouwen vaak maar kleine percelen. De opbrengst daarvan gaat van oudsher naar de nabije coöperatie. Württemberg telt ruim 50 coöperaties, die goed zijn voor 80% van de  Württembergse wijnen.
Grote delen van het wijnbouwgebied worden ontsloten door de Württemberger Weinstrasse. Die loopt over 500 kilometer van Weikersheim bij Bad Mergentheim tot aan Metzingen, ten oosten van Tübingen gelegen.
Men heeft er milde temperaturen, door het Schwarzwald en de Schwäbische Alb beschut dal van de Neckar.
De bodem bestaat er uit diverse keuperformaties en aan de Midden-Neckar geïsoleerd muschelkalk.
Het aandeel rode wijn ligt op ruim 70%. Van de rode wijnen is de Trollinger de bekendste. Andere belangrijke druiven voor rode wijn zijn Schwarzriesling, Lemberger en Spätburgunder. 
De belangrijkste druivensoorten zijn naast de specialteit van hier Trollinger - Schwarzriesling, Lemberger en Spätburgunder.
Voor de witte wijnen gebruikt men vooral de Riesling, Mueller-Thurgau, Silvaner, Grauburgunder en Kerner.
Tijdens de zomer drinkt men in deze regio vaak Schillerwein, een uit blauw en witte druiven samengestelde specialiteit.
Er zijn ca 11.500 hectare wijngaarden onderderdeeld in 6 Bereiche, 17 Großlagen, 210 Einzellagen.

 • Schieller Wein
  Vereenzelvigd met de naam Schieller Wein is de speciale kleur van de wijn. Het is een roséachtige wijn, die men produceert van een mengsel van witte en rode druiven, die nog vóór de gisting worden gemengd en de druiven moeten uit dezelfde wijngaard worden geoogst. Men kan het vergelijken met Rotling. Dor de diversiteit van de druivensoorten die hier gecultiveerd worden kan de Schieller Wein zeer variëren. Dit type wijn wordt voornamelijk in Würtemberg gemaakt maar ook in Sachsen (Grosslage Lossnitz onder de naam Schieler) en ook in Graubunden en Wallais (Zwitserland).

  Er wordt aangenoemen dat de wijn naar de dichter Friedrich von Schiller genoemd wordt.
  Soms ligt de nadruk op blauwe druiven en soms op witte druiven.
  Een Rotling moet minstens de kwaliteitsklasse QbA (kwaliteitswijn van bepaalde cultuurgebieden) bezitten om verkocht te mogen worden als Schillerwein.gebracht.
 • Bereich Württembergischer Bodensee
  Bevindt zich ten oosten van de monding van de stroom de Fluss in de Bodensee nabij Lindau en omvat Lindau, Wasserburg, Hattnau en Nonnenhorn. Hier worden vooral lichte fruitige tafelwijnen geproduceerd die grotendeels alleen voor eigen consumptie in de winter gebruikt worden het belangrijkste wijndorp is Lindau.
 • Bereich Bayerischer Bodensee
  Bevindt zich net als Württembergischer Bodensee aan de monding van de Fluss in de Bodensee.
 • Bereich Kocher-Jagst-Tauber
  Is de meest noordelijke subregio van Württemberg. Het is bijzonder omwille van zijn zuidelijk gelegen heuvels. Dit zorgt in de herfst met het barre klimaat in de regio ervoor dat de vroegrijpe witte druivenrassen rijke en nogal zurige witte wijnen voortbrengen.
 • Bereich Remstal-Stuttgart
  De vallei van Remstal Stuttgart is 2e subregio va Wurttemberg. Het strekt zich uit van Stuttgart, tot Esslingen, de meeste wijnbouwgemeenten liggen overwegend in de vallei van de Remstal. Er worden vooral rode wijnen geproduceerd.
 • Bereich Oberer Neckar
  Bevindt zich rond de universiteitsstad Tübingen. Aan de Oberen Neckar wordt slechts in geringe maten aan wijnbouw gedaan en wijnen dienen dan vooral voor eigen gebruik.
 • Bereich Württembergisch Unterland
  Dit is de grootste subregio van Württemberg. Het strekt zich uit van Ludwigsburg aan de Neckar stroomafwaarts tot aan de grens met de Badischen Bergstrasse. Hier worden enkele van de beste rode wijnen van Duitsland gemaakt