Zwitserland (Duitstalig en Reto-Romaans)

  • Franstalig Zwitserland (Romandië)
  • Italiaanstalig Zwitserland (kanton Ticino).

Door zijn bijzondere geografische ligging, omringd door Frankrijk, Italië, Duitsland en Oostenrijk vindt men er een enorme diversiteit aan wijnen. Er wordt jaarlijks om en bij de 1,1 miljoen hl wijn geproduceerd, waarvan iets meer dan de helft witte wijn.

Belangrijkste wijnkantons

  • Valais (±5000 ha)
  • Vaud (±3800 ha)
  • Genève (±1300 ha)
  • Tessin ((±1000 ha)
  • Zürich (±620 ha)
  • Neuchâtel - 3Lacs ((±930 ha, waarvan 600 ha voor Nechâtel).

De oppervlakte van de wijnproducerende gebieden omvat zo'n 15000 ha over het volledige land, maar het Franstalige deel (Zuidwest-Zwitserland of Suisse Romande) is de grootste producent van wijnen (75% van de totale productie). Vooral in Valais vindt men de betere wijnen en de grootste productie. Hoewel men ook rond Bern, Fribourg, Neuchâtel en Vaud uitstekende wijnen kan vinden.
De Zuidelijke hellingen van de Rhônevallei worden meest gebruikt voor de aanplanting van Chasselas (Fendant of Perlan), welke lichte, fruitige en soms licht parelende wijnen oplevert.
Voor de rode wijnen is voor de Pinot Noir populair. Deze wordt vaak in een assemblage gebruikt samen met Gamay die de Dôle oplevert.

In het Duitstalige oosten worden steeds meer rode wijnen geproduceerd met de Blauburgunder (Pinot Noir). De witte wijnen worden hier hoofdzakelijk geproduceerd met de vroeg rijpe Müller-Thurgau.

In het warmere Italiaanstalig gebied wordt vooral de Merlot gebruikt, behalve op de hoger gelegen wijngaarden waar Pinot Noir de belangrijkste druif is omdat Merlot niet zo goed tot zijn recht komt op hoger gelegen gebieden.

De meeste wijngaarden zijn gelegen in dalen of in de nabijheid van de talrijke Zwitserse meren. In de dalen worden de wijngaarden beïnvloed door de föhnwind (warme luchtstroom in de bergstreken van vooral Wallis, Grisons (Graubünderland) en Noordoost-Zwitserland. Bij de meren wordt het licht en de warmte van de zon weerkaatst door het water (Neuchâtel, Geneve en Vaud).

Doordat de bodemsoorten van veel wijngaarden in de omgeving van meren stenen en keien bevat worden de wijnstokken op 3 manieren opgewarmd. Dit wordt door de lokale wijnbouwers als "de 3 zonnen" omschreven, nl. de directe zon, de zon van de stenen en de zon van het water.

De zonnigste gebieden zijn Ticino (mediterraan klimaat), Valais en Vaud. De beste Zwitserse rode wijnen komen dan ook uit deze gebieden

zwitserland